Vegetarisch kerstdiner

MrOferto
De feestdagen staan in het teken van familie, gezelligheid, maar ook lekker eten. Wie houdt er niet van een kerstdiner waarbij de hele familie bij elkaar komt om samen te lachen, bij te praten en te smullen van het lekkere eten? Echter, veel traditionele recepten voor kerstgerechten bevatten vlees of vis en zijn daardoor niet geschikt voor vegetariërs. Het goede nieuws is dat er verschillende goede en lekkere alternatieven zijn voor vegetariërs waar de hele familie van zal smullen.
Vegetarisch kerstdiner

Vegetarisch voorgerecht

Een heerlijk en feestelijk voorgerecht geschikt voor vegetariërs is een vijgentartaar met manchegocrème. Het maken van dit gerecht kost even wat tijd, maar dat komt vooral door het wachten op de crème. Begin daarom de dag van tevoren met het smelten van de 150 gram manchegokaas en 150 gram mascarpone in een pannetje. Giet dit in een spuitzak en laat het ‘s nachts in de koelkast staan. Hierdoor wordt het een mooi romig geheel. De volgende dag kan je beginnen met het snijden van rode ui en basilicum. Zorg dat het fijngesneden is. Vervolgens moeten de vijgen en walnoten grof gehakt worden. Meng dit met elkaar, maak op smaak met peper en olie en spuit de manchegocrème overheen en je bent klaar om het vegetarische voorgerecht te serveren!

Vegetarische soep

Na het voorgerecht kan je nog een heerlijke feestelijke soep serveren van kastanjes en truffel. Begin met het bakken van ui, knoflook en thijm. Voeg hier vervolgens kastanjepuree aantoe en voeg hier 100 mililiter cognac aan toe. Laat dit een aantal minuten koken. Voeg er wat bouillon aan toe en breng op smaak met peper en room. Vervolgens strooi je er wat geschaafde truffel overheen en je winterse soep kan op tafel worden gezet.

Vegetarisch hoofdgerecht

Een makkelijk en snel hoofdgerecht voor een vegetarisch kerstdiner is een groene pasta met pestoroom en basilicum. Als afwisseling van het zoete voorgerecht, heeft dit hoofdgerecht wat meer zoute smaken. Kies voor groene tagliatelle pasta of voor een variant gemaakt van brocolli en kook deze zoals op het pak staat aangegeven. Giet deze nog niet af. Breng ondertussen lichte room aan de kook in een pannetje en voeg hier een bouillonblokje en wat water aan toe. Laat dit twee minuten koken. Vervolgens kan je een paar flinke scheppen pesto aan de pan toevoegen samen met parmezaanse kaas. Breng je saus op smaak met peper. Rooster tenslotte wat pijnboompitten in een andere pan en voeg hier de basilicum aan toe. Verdeel alle onderdelen over de borden en serveer!

Vegetarisch nagerecht

Bij een kerstdiner hoort natuurlijk een toetje en wat brengt ons meer in de feeststemming dan cranberry’s, een bes wat vaak met deze feestdag geassocieerd wordt. Kies daarom voor een heerlijke lepeltaart gevuld met cranberry’s. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius. Smelt zo’n 200 gram boter en 200 gram chocolade en klop 6 eieren gemengd met 300 gram suiker tot het licht en romig is en het mengsel zich verdubbeld heeft. Roer er het chocoladebotermengsel doorheen gooi de cranberry’s door het beslag. Giet alles in een taartvorm en zet in de oven voor zo’n 25 minuten tot de bovenkant knapperig is. Bestrooi de taart met wat poedersuiker en je bent klaar om te smullen.


« Lekkere cocktails van witte rum Vegan worden? Tips voor de beginnende veganist »