Vegan worden? Tips voor de beginnende veganist

MrOferto
Wil je graag veganist worden, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Je eetpatroon veranderen kan een hele stap zijn, vooral als je al je hele leven gewend bent om vlees en zuivelproducten te eten. Vegan eten lijkt voor sommige mensen hierdoor lastig en eenzijdig. Een stereotype beeld van veganistisch eten is dan ook veel saaie salades en smaakloze groenten. Toch schijnt plantaardig eten net zo lekker en makkelijk te kunnen zijn. Bijna alle gerechten zijn veganistisch te maken, zo kun je als veganist nog steeds genieten van een lekkere burger of pizza. Het beginnen is vaak het lastigst, wij helpen daarom met verschillende tips voor de beginnende veganist.
Vegan worden? Tips voor de beginnende veganist

Alles over veganisme

Een veganistische en vegetarische levensstijl wordt vaak met elkaar door de war gehaald. Een veganistisch dieet is enkel plantaardig, dus zonder vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Vegetariërs eten geen vlees maar wel zuivel, eieren en honing. Er zijn drie hoofdredenen waardoor de meeste mensen veganistisch gaan eten, namelijk: dierenleed, milieu en gezondheid.

In de vleesindustrie gaat het er hard aan toe, maar dit geldt ook voor de ei- en zuivelindustrie. De dieren worden vaak in kleine hokken of stallen gehouden en op pijnlijke wijze geslacht. Door geen vlees meer te eten hoeven er minder dieren gefokt en geslacht te worden. Daarnaast kun je je ecologische voetafdruk verkleinen door plantaardig te eten. Ook op de gezondheid schijnt veganistisch eten een positieve invloed te hebben. Zo heeft een veganist volgens onderzoek minder kans op hart- en vaatziekten en een lager cholesterolgehalte.

Onderzoek veganisme

Voordat je veganistisch gaat eten is het verstandig om onderzoek te doen. Door informatie te vergaren weet je veel meer over veganisme en kun je bepalen of je ook echt plantaardig wilt gaan eten. Daarnaast kun je hierdoor mensen uit je omgeving uitleggen waarom je veganist bent geworden.

Er zijn veel documentaires over veganisme, zoals: What The Health, Cowspiracy, Forks Over Knifes en The Game Changers. Daarnaast is er ook veel wetenschappelijk onderbouwde informatie op het internet te vinden.

Begin met kleine stappen

Wanneer je wilt beginnen met veganistisch eten is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Hoewel sommigen mensen van de ene op de andere dag veganist worden, is dit lang niet voor iedereen haalbaar. Een verandering van je eetpatroon heeft tijd nodig, hierdoor kun je het beste met kleine stappen beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met één dag vegan eten. Wanneer je genoeg plantaardige recepten weet kun je dit aantal dagen uitbreiden. Door steeds meer nieuwe recepten te proberen krijg je steeds meer kennis van de veganistische keuken.

Supplementen nemen

Als veganist krijg je andere voedingsstoffen binnen en is het daarom belangrijk om onderzoek te doen naar de voedingsstoffen die je nodig hebt. Zo wordt veganisten vooral aangeraden om vitamine B12 te slikken. Vitamine B12 komt met name voor in dierlijke producten, waardoor het als veganist verstandig is om deze te nemen. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten met voedsel uit verschillende voedselgroepen, zoals groente, fruit, peulvruchten, noten, granen en zaden.

Veganistisch eten hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het is verstandig om je als beginnende veganist goed in te lezen. Hierdoor weet je wanneer je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en welke supplementen je het beste kunt slikken.

Er zijn talloze vegan recepten te vinden, van smoothie bowls tot zelfgemaakte vegan burgers. Als veganist kun je dus nog steeds genieten van de lekkerste gerechten.


« Vegetarisch kerstdiner Leuke weetjes over eten »