Azijn buiten de keuken

MrOferto
Azijn, iedereen kent deze smaakmaker wel. Van appelazijn tot balsamicoazijn, veel soorten smaken en geuren. Deze zijn lekker over een salade of om groente in te leggen, maar ook erg handig buiten de keuken! Azijn wordt daarom niks voor niks een levensmiddel genoemd. In dit artikel bespreken we een aantal manieren over hoe je azijn buiten de keuken kan gebruiken.
Azijn buiten de keuken

Wat is azijn?

Allereers tis het handig om te weten wat azijn precies is. Dit levensmiddel is het resultaat van het verzuren van gegiste producten. Denk bijvoorbeeld aan wijn. Als in het vat lucht komt, kan de alcohol van dit product worden omgezet in azijn.

Tegenwoordig gebruiken we veel natuurazijn. Hoewel de naam aan lijkt te geven dat dit product natuurlijk ontstaat, helpt de mens hier een handje bij. Dit doen we met behulp van de bacterie Acetobacter, wat in hout zit. Om het azijn vrij te krijgen, worden alcoholische dranken of vergiste appelsap over houtkrullen gecirculeerd.

Onkruidbestrijding

Azijn is misschien lekker voor de mens, maar plantjes hebben hier een hekel aan. Dit product dient daarom als een goede, en natuurvriendelijke, onkruidbestrijding. Het wordt veel gebruikt in ecologische landbouw en doodt verschillende soorten onkruid, zoals dintel. Zelf kan je dit ook makkelijk gebruiken. Meng azijn met water, met de verhouding 1 op 10. Stop het in een plantenspuit en sproei over het onkruid heen. Je zult zien dat de plantjes binnen de kortste keren weg zijn.

Brandnetels

Hoewel het brandnetels misschien net weghaalt zoals dintel, kan azijn ook prima gebruikt worden tegen brandnetelsteken. Nadat je een brandnetel hebt aangeraakt, zal je huid rood worden en branderig aanvoelen. Dit komt door bepaalde stofjes in de haartjes van de plant die zich aan jou vastklampen. Door azijn op de plekjes te spuiten, zullen de stofjes oplossen en de haartjes loslaten. Dan ben je ook meteen van het brandende gevoel af.

Ontkalken

Naast de tuin, is azijn ook handig om te gebruiken binnenshuis. De meest bekende manier is om azijn te gebruiken voor kalkvlekken in de keuken of badkamer. Doordat dit product zo zuur is, lost het kalk er in op. Hierdoor werkt het beter dan allesreiniger. Voor kalkvlekken hoef je azijn niet te mengen met water. Giet een beetje van het zuur over de vlekken heen, laat zo’n 5 minuten intrekken, spoel af en je keukenblad zal weer helemaal glimmen!

Reinigingsmiddel

Naast het ontkalken, kan azijn ook gebruikt worden voor andere huishoudelijke taakjes. Dat komt omdat het behoorlijk veel bacteriën en schimmels dood. Zo kan je het gebruiken voor schimmelaanslag in de badkamer, wanneer je het met een beetje water mengt en er af boent. Ook werkt het goed tegen roest op je sieraden en munten. Maak een mengsel van azijn en zout en laat het koper of metaal hier een nacht in weken. Verder haalt onverdunde azijn ook vetvlekken en chroom weg. Een ideaal middel dus wat én goedkoop is én voor bijna al je schoonmaakklussen gebruikt kan worden.Honing als wondermiddel »