Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan

MrOferto
Enkele duizenden winkeliers zullen zullen de komende maanden besluiten om te stoppen vanwege te hoge schulden. Er is een oproep gedaan om de belastingschulden uit te stellen zodat winkeliers meer tijd hebben om terug te betalen maar is dit wel voldoende?
Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan

Hoe komt dit?

De winkels kregen tijdens de corona crisis flinke klappen. DIt doordat veel bedrijven noodgedwongen de deuren moesten sluiten vanwege de lockdowns. Ondertussen liepen tal van kosten gewoon door. Voor veel ondernemers is het mentaal niet op te brengen om vijf jaar te werken om een belastingschuld af te betalen. Hierbij komt de onzekerheid over de torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne er ook nog eens bij.

Echter verbeterd de situatie voor de winkels wel terug. Er komen minder klanten dan voor de corona crisis, maar ze kopen meer en gerichter. De omzet zit ook terug op hetzelfde niveau als in 2019.

Winkeliers in het nauw door hogere huren

Veel huurders zijn van plan om de inflatie volledig door te rekenen aan bedrijven. Hierdoor hangt het bestaansrecht van de winkeliers aan een zijden draadje. Er zijn winkeliers die te maken krijgen met een huurverhoging van 6 procent. Ondernemers hebben nu al te maken met allerlei prijsstijgingen, terwijl de winstmarge heel dun is. Als de prijzen niet doorgerekend worden aan de consument dan is het einde verhaal.

Er wordt gepleit voor een gematigde huurverhoging, waarbij de energieprijzen buiten beschouwing blijven. Ze vragen aan de pandeigenaren om een huurverhoging van 3.5 procent toe te passen die in huurcontracten is vastgelegd.

In de kerninflatie, worden sterk in prijs schommelende producten als energie en voedingsmiddelen niet meegerekend. Bijna 15 procent van de huurcontracten worden zonder deze aanpassing automatisch naar boven bijgesteld met de inflatiecijfers van de afgelopen 2 maanden. Dit kan tot wel 10 procent hogere huren leiden voor zo’n vijftienduizend huurpanden.

Veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf staan met hun rug tegen muur. Als verhuurders dit doorzetten, dan zullen grootwinkelbedrijven filialen moeten sluiten en andere ondernemers stoppen er dan mee. Het algemene beeld is nu dat verhuurders geen medeleven tonen en de inflatie gewoon doorbelasten.

Horeca kan niet omkomen aan de prijsverhogingen

Ook in de horeca zijn er niet veel huurders, ondernemers tegemoet komen. Hier worden de inflatiecijfers ook gewoon overgenomen. De horeca kan er niet meer aan ontkomen om de prijzen te verhogen.

Bierbrouwer Heineken kwam tijdens de corona crisis meerdere keren ondernemers tegemoet door huurkortingen te geven. Het concern is als eigenaar bij 130 panden direct betrokken bij de huur. Het overgrote deel verhuurt ergens anders of bezit het pand zelf. Ondernemers die ergens anders huren, kan Heineken geen huurkortingen geven.

Grootwinkelbedrijven bevorderen de lokale lobby

Zo’n 30 à 40 winkelbedrijven hebben tijdens de corona crisis in 13 steden, de handen ineengeslagen om de lokale lobby richting bijvoorbeeld de gemeenten te bevorderen. Dit blijkt zeer succesvol. Ze gaan zelfs uitbreiden naar 20 steden en dat kunnen er zelfs meer worden. Het gaat om een actieve lobby om problemen van ondernemers onder de aandacht te brengen.

Hierbij kunnen we verwijzen naar Utrecht. Hier is het ondernemers gelukt om het winkelende publiek zoveel mogelijk te spreiden. Winkeliers hebben op verzoek van de gemeente, hun klanten aangeschreven om niet allemaal op het drukste moment van de dag te komen, zoals op zaterdag. Daar stonden dan bepaalde acties tegenover op andere dagen.


« Lege rekken in Delhaize en Lidl door prijzen conflict met Danone Transformeer je huis met deze handige Home Decoration Tips »